Saya Sedang Membaca

Kronikel Etanol oleh Hafizul Osman |Tunggul-tunggul Gerigis oleh Shahnon Ahmad | Atlantis: The Lost Continent Finally Found oleh Prof. Arysio Santos | The Mind of The Malay Author oleh Muhammad Haji Salleh | Joseph Anton: A Memoir oleh Salman Rushdie

Wednesday, June 4, 2008

Ulasan "Saga Horizon" Waris Jagat
Salam, kali ini saya melampirkan sebuah laman blog Waris Jagat. Waris Jagat ialah seorang peminat besar karya fiksyen sains dan sai-fai (dalam pelbagai media) yang tinggal di Timur Malaysia. Seperti Firdaus Ariff, beliau ialah antara pengulas dan pembaca sai-fai yang mendalam, banyak judul sai-fai yang beliau sudah baca dan nikmati.

Saya berasa terharu apabila beliau mengulas novel terbaharu saya, Saga Horizon. Di sini saya sertakan sedutan daripada ulasan beliau:

"Apabila membaca Saga Horizon saya teringat kandungan sebuah temubual bersama penulis sai fai yang pernah saya dengar. Beliau menyatakan bahawa antara kelebihan karya dalam genre sai fai katanya ialah betapa sesuainya medium sai fai untuk menyajikan sebuah fiksyen yang membicarakan tentang falsafah dan isu yang sukar disajikan dalam fiksyen genre yang lain. Saga Horizon telah membuktikan kenyataan tersebut."

Anda juga boleh meneliti ulasan-ulasan lain beliau tentang novel dan isu karya fiksyen sains Malaysia di dalam blog beliau.

ulasan Saga Horizon Waris Jagat: http://warisjagat.wordpress.com/2008/06/03/antara-pedang-dan-tulang-besi/

2 comments:

Firdaus said...

Temuramah yang disebut Waris Jagat itu ialah dengan Orson Scott Card. Saya pun sudah tidak ingat di mana letaknya artikel temuramah itu.

Waris Jagat said...

Ya, baru saya ingat! Saya dengar kata-kata itu diulangi oleh seorang penulis yang pernah dengar Card membuat syarahan di sebuah universiti.