Saya Sedang Membaca

Kronikel Etanol oleh Hafizul Osman |Tunggul-tunggul Gerigis oleh Shahnon Ahmad | Atlantis: The Lost Continent Finally Found oleh Prof. Arysio Santos | The Mind of The Malay Author oleh Muhammad Haji Salleh | Joseph Anton: A Memoir oleh Salman Rushdie

Wednesday, July 1, 2009

Madah Berpada

Madah yang datang buat tauladan
Hamba yang hina cari berkatnya
Buat membuka titik hamparan
Mengenal kuasa yang empu-Nya

Wahai ia yang kenal akan susurnya
Datang dari sakai air kenta
Yang kenal turun asal-usulnya
Kerak digendong jari disapa
Buat naikkan diri dan kuasa
Menghancur terus siapa bersua
Tapi setiap anak pertama
Lelaki mesti jadi lauknya
Itu sumpah janji keturunan
Tak boleh dimain-mainkan
Lalu tak dapat anak di tangan
Cucu cicit jadi taruhan

Satu lagi mencari jauh
Sampai ke Jawa ia pun patuh
Mengambil alik gunung perkasa
Dengan al-jan ia mengujuh
Jamung berasap ia menyuruh
Marak terpadam ia pun patuh
Pergi melanggar bak seru angin
Lakukan arah nafsu yang ingin
Porak-peranda yang dituju
Asal hajat mahu diserbu
Kata ia untuk kuasa
Tak tahu sedetik memakan sasa
Anggota luruh sebagai jamu
Menyedut nyawa kerana semu

Khuatir diri insan manusia
Tahu lemah cacat celanya
Menggunung hajat pengaruh dipinta
Lidah bertebu mulut berkata
Tapi diri tak kenal perahunya
Melanggar semua yang langgar arahnya
Mahu diikut caranya saja
Sehingga niat menghalal cara
Nafsu mengisi jadi santapan
Takut kepala selimut syaitan
Malah kendi dalam sudah tiada
Dipotong buang kerana tak guna
Apa dibingkis di dipulang juga
Akhir badan terima merana
Sakit dihala kembali sakit
Peranda dihala kembali peranda
Buruk dihala kembali buruk
Anak mengikut mencari suluh
Tapi bara kembali menyosoh
Atas niat tak ikut cara
Sudah ditegur tabik merawat
Taman serendah datang melawat
Dibuang yang buruk-buruk
Tapi amaran diwaspada
Jangan bermain api sangkala
Kalau itu dituju juga
Kibat musibah segala dipinta
Apa yang dikendong berciciran
Ditinggal rumah mati tak makan
Nanti merana datang bertala
Jatuh miskin papa kedana
Bangga dahulu jadi cendala
Pitih membuyung beras berulat
Diturut nafsu tak pernah taubat
Duduk melumpuh tak dapat gerak
Cuba berdiri tak dapat tegak
Takut pintu yang Allah buka
Tak sempat pohon kerana buta
Tak sempat minta kerana hitam
Tak sempat sudah kerana pitam

Wahai manusia sebelum tidur
Fikir dibuat jangan terikut
Pandai menuduh jalan menyesat
Tapi sendiri mengguna sesat
Ingat manusia diri siapa
Yang tinggi kuasa Allah sahaja
Maha melihat Tahu semua
Titik di hati kenal cipta-Nya
Tahu gerak dan niat di malam
Hasad dengki dan hajat hitam
Takut kun fa ya kun meminta henti
Segala nak buat jadi tak jadi
Langung tak dapat mohon menyuci
Kerana buta hitam di hati

Sekian dahulu madah dikira
Bukan pujian atau mencela
Hanya jadi ingatan semua
Diri sendiri memohon reda-Nya.

18 comments:

Anonymous said...

it's a drama!! it's a CRAP!!
the whole fucking thing is a CRAP!!
it's a lie!! it isnt true!!
for all your words are fucking untrue!!!!!!!

ghan said...

wah, hebatnya, dah bermadah la pulak, idea untuk novel baru ke? dengar macam fantasi mistik ni.

reen said...

love it, same as this:
And they followed what the Shaitans chanted of sorcery in the reign of Sulaiman, and Sulaiman was not an unbeliever, but the Shaitans disbelieved, they taught men sorcery and that was sent down to the two angels at Babel, Harut and Marut, yet these two taught no man until they had said, "Surely we are only a trial, therefore do not be a disbeliever." Even then men learned from these two magic, by which they might cause a separation between a man and his wife; and they cannot hurt with it any one except with Allah's permission, and they learned what harmed them and did not profit them, and certainly they know that he who bought it should have no share of good in the hereafter and evil was the price for which they sold their souls, had they but known this. (Holy Quran, chapter 2.102)

Anonymous said...

Nak trberak keras cmpur cirit aku bila bc puisi ni. sbb Allah tu adil lah maka kau mak kau & adik kau semue kn azab duniawi. ni baru ssiket bang, sok sok lg dahshat! Rentikn le kububuku ko ni, soksook jadik KUBUR ko sendri @#$%^@*(^@!

fadz said...

salam ghan, ya, kemungkinan novel terbaru..

fadz said...

reen, terima kasih..

fadz said...

watever anon... ur the one with bad breath..

fadz said...

anon, alhamdulillah :)

Nurul said...

siapa anon tu fadz? macam budak tak reti agama je..

Maniss said...

eee, ntah apa2 ntah anon. Ni kan fiksyen?

kekure said...

Anonymous said...
Nak trberak keras cmpur cirit aku bila bc puisi ni. sbb Allah tu adil lah maka kau mak kau & adik kau semue kn azab duniawi. ni baru ssiket bang, sok sok lg dahshat! Rentikn le kububuku ko ni, soksook jadik KUBUR ko sendri @#$%^@*(^@!

I think Allah has done us justice by taking away some of your brain cells and you end up being a moron instead..What makes you so certain about the so called 'azab duniawi'?Hello,maksum tahap nabi ke awak tu pun?

Hazr.. said...

What you give...you will get it back.

Tak gitu En. Fadz..

Nazim Masnawi said...

"...soksook jadik KUBUR ko sendri @#$%^@*(^@!"

First of all, I really don't get what kind of idiot yg datang sini nak sound-sound orang, tunjuk taring, yet still gunakan "@#$%^@*(^@" and all that stuff sebagai ganti untuk mencarut. I mean, come on, you talk shit (literally) about his poem yang ada sebut kalimah Allah and then you go on censoring your own words. How lame can you be, man?* It's not like kau ada peluang nak masuk syurga pun dengan cover satu dua perkataan. Heck, silap haribulan bila mencarut, you can express your ass way up to hell like you & comrades deserved and, even better, skipping all those Q&A stuff dalam kubur besok**.

Whoever you are, anonymous, or whatever fuck you are, you really need to just go fuck yourself or go buttfuck with your own clone-self or whatever and be done with it. At least that will make you interesting!

"ni baru ssiket bang, sok sok lg dahshat!"

No, dickhead, don't send those spelling-error threats to him; send 'em to me. C'mon, let's see if I could give a fuck. Come on, man! Come on! Do it! Do it! Come on. Come on! Kill me! I'm here! Kill me! I'm here! Kill me! Come on! Kill me! I'm here! Come on! Do it now! Kill me***!

*Or lebih penting, how old are you really? 12? It can't be, right? That's already your IQ number.

**See, I'm giving you free pointers here.

***Predator is awesome.

geena beena said...

kata-kata anon menunjukkan kita sepatutnya tak payah periksa ID sebelum tinggalkan komen, kita sepatutnya periksa IQ.

Mus19 said...

apalah anon ni, takde telur langsung, dan bebelan dia entah apa2 entah.

fadz said...

dah le, biarkan je.. pms kot.. so maafkan je lah..

Mus19 said...

it's a drama!! it's a CRAP!!
: STUPIDITY... oi gemuk, sedar2lah diri kamu tu siapa! dah lah gemuk!

Anonymous said...

Anon tu retard!