Saya Sedang Membaca

Kronikel Etanol oleh Hafizul Osman |Tunggul-tunggul Gerigis oleh Shahnon Ahmad | Atlantis: The Lost Continent Finally Found oleh Prof. Arysio Santos | The Mind of The Malay Author oleh Muhammad Haji Salleh | Joseph Anton: A Memoir oleh Salman Rushdie

Monday, May 19, 2008

Melawat Kelate Negeri Bersejarah

Telaga Hang Tuah, Bukit Kecil.

Saya terpesona dengan periuk tanak nasi Bukit Kecil.


Selamat tinggal Bukit Kecil.
Tapak Kerajaan Sekebun Bunga Puteri Saadon.


Kolam di Sekebun Bunga.


Rasa macam masuk Survivor ...


... tapi mesti tak lepas minggu pertama sebab
takutkan pacat.


Sinar memercik tempat lindungan manusia.


Sampan Puteri Saadon ke Siam.

Berehat sebentar bersama adik perempuan
selepas kepenatan
.


Ibu beribadat di Gunung Stong.


Air terjun Gunung Stong.


Rantau Panjang.



Beli baju jeh.


Sungai Yu, tempat Datok Bahaman.

6 comments:

mudin001 said...

Bro, air terjun gunung stong tu, +/- 15 minit je dari rumah aku. :)

Anonymous said...

adik perempuan dah ada bf ke? kalau takde boleh apply kat hang ke?

fadli akiti said...

mudin, laaaa ye ke? hohoho, besh la tempat tu!!

anon, belum... errrr... bak sini CVnya!

zubin said...

I like to know everything about what you have discover about the place, Bukit Kecil (dekat Gunung Stong ke). Perahu tu macamana ada kat situ? Baru di bawa ke situ? sapa yang bawa? Perkataan Siam tu problematik sebenarnya kerana sejarawan Malaysia menyifatkan Langkasuka sebagai Siam, kerana ianya sebelum Islam. Itu adalah antara seni tinggalan Langkasuka.

What do you think about writing something new about Puteri Saadong for a movie in a rock opera format. Aku dah ada komposernya "Fathullah" kenal tak? Let's write together!

fadz said...

zubin, saya dah temui buku NAKULA itu dan sudah habis membacanya..

syarifah zulikha said...

ibu n sister en fadli cantik.. sedap mata memandang..